Hoe houd ik het water van mijn spa zuiver

Een uitgebreide gids voor kwaliteitsvol spa-onderhoud

Spat! Sproei! Spuit! Ah, water. Mensen bestaan voor ongeveer 60% uit water en dat water moeten we in leven zien te houden. De gemiddelde spa is gevuld met 750 – 2600 liter water en dat water moet zuiver, helder en sprankelend zijn om de levensduur te verlengen. Een gezonde waterbalans en een chemisch evenwicht creëren en behouden, is haalbaar als u weet wat belangrijk is.  
Het is cruciaal om te weten wat de beste waterverzorgingsopties voor uw spa zijn. Zelfstudie is de manier om de uitdagingen met betrekking tot water aan te kunnen en te kunnen overwinnen. U zult meer vertrouwen krijgen in uw routine naarmate u vaker erin slaagt het juiste chemische evenwicht voor uw water te vinden en te behouden. Uw spa steeds klaar hebben staan voor u en uw gezin, dat is het doel. Met sprankelend, zuiver en helder water kunt u dit doel bereiken. Laten we een duik nemen in de kennisbibliotheek.

De 4 beste tools & middelen om het water van uw spa te testen

1. Testkit voor spa-water

Doe-het-zelf testkits voor water zijn gebruiksvriendelijk en leveren onmiddellijk resultaten. Testkits voor het chemisch evenwicht van het water zijn online beschikbaar of bij detailhandelaars voor spa’s en zwembaden. Ze bevatten een plastic buisje, dat wordt gebruikt om een waterstaal te nemen, en enkele flesjes met chemicaliën, die worden gebruikt om het water te testen. Met de meeste kits kunt u het chloorgehalte en de pH (alkaliteit / zuurtegraad) van het water testen. De instructies zijn eenvoudig te volgen. Vul eerst één of twee plastic buisjes met water uit de spa. Door een paar druppels chemicaliën toe te voegen aan het water wordt er een reactie teweeggebracht die het water van kleur doet veranderen. Chloor kan bijvoorbeeld weergegeven worden in bepaalde tinten geel en de zuurtegraad / alkaliteit in verschillende tinten rood of groen. De plastic buisjes bevatten een aantal cijfers en kleuren om af te toetsen aan de kleur van het waterstaal. Gebruik deze informatie en raadpleeg de instructies om te zien welke actie u moet ondernemen. Misschien moet u een chemische behandeling opstarten, misschien ook niet. Denk eraan, het is belangrijk om uw chemicaliën te vervangen wanneer ze hun vervaldatum bereikt hebben.

2. Teststrips voor de waterkwaliteit van uw spa

Dit is een testoptie die snel, gebruiksvriendelijk en
gemakkelijk is. De strips zijn zo ontworpen dat ze zichzelf activeren
zodra ze in het water van de spa worden gedipt. De meeste strips geven u een indicatie van het
chloorgehalte, de waterhardheid, de alkaliteit en zelfs
het kalkniveau. De instructies zijn eenvoudig te volgen. Analyseer de resultaten om te weten welke actie u
moet ondernemen om optimale waterkwaliteit te
bereiken.

3. Lokale spa-verdeler

Uw lokale Caldera®-spa’s verdeler kan u helpen in geval van problemen met uw spa of zwembad. Ze kunnen u een fles meegeven zodat u een staal van het spa-water kunt binnenbrengen om te testen. Doe dit zo vaak als nodig is. Ze helpen u graag verder. Hun apparatuur is gevoeliger en is in staat een grondige analyse van het water uit te voeren. Meestal ontvangt u een schriftelijke kopie van de testresultaten. Ze zullen u vertellen welke waterverzorgingsproducten u nodig heeft om een eventueel onevenwicht in uw water te corrigeren. Houd er rekening mee dat niet alle aanbevelingen per se nodig of noodzakelijk zijn. Hoe meer u weet over het chemisch evenwicht van uw water, des te groter is de kans dat u enkel die producten koopt die u echt nodig heeft.

4. Spa-expert

Als u niet weet hoe het moet of gewoonweg geen tijd heeft, dan kunt u altijd een beroep doen op een professional om het chemisch evenwicht van uw spa-water te beheren. Soms is dat gewoon de meest praktische oplossing. Uw service-expert moet wel betrouwbaar zijn en een billijke prijs hanteren. Zijn bezoeken dienen op consistente basis te gebeuren. Het laatste wat u wilt, is meer tijd besteden aan een service-expert dan aan de tijd die u nodig zou hebben om zelf het chemisch evenwicht van uw spa-water te beheren. Een goede service-expert kan een graag geziene gast worden in het team dat voor uw huis zorgt. Doe de nodige research, zodat u tevreden kunt zijn over uw beslissing.

Zoek een spa-waterverzorgingsroutine die werkt voor u

Natuurlijk gaat u van de gedachte uit dat het water van uw spa perfect moet zijn. Het is niet voor niks dat alle meetinstrumenten een aanvaardbaarheidsbereik hebben. Er zijn veel elementen die de kwaliteit van uw spa-water beïnvloeden, zoals warmte, zonlicht, chemicaliën, het aantal gebruikers en de gebruiksfrequentie (niet-exhaustieve lijst). Wees niet bang, variaties zijn nog steeds mogelijk en aanpassingen blijven altijd binnen bereik. Gebruik uw favoriete methode om te bepalen welke waarden veilig en aanvaardbaar zijn voor uw water. Daarna kunt u zich ontspannen. Uw vertrouwen zal groeien naarmate u een routine vindt die werkt voor u.

Beste waterbehandelingsopties voor Caldera®-spa's

Het is belangrijk dat u de producten leert kennen die de optimale spa-waterbehandeling voor u, uw gezin en uw vrienden vormen. Hierna volgen enkele essentiële items die u het leven gemakkelijker maken en het water van uw spa zuiver, helder en sprankelend houden;

how-to-balance-control-manage-ho
Zuiver, helder en sprankelend water zorgt voor de optimale spa-ervaring

Ingebouwd FROG®-systeem

 • Er valt niets te meten of te gieten. Selecteer gewoon uw gebruiksniveau op het broompatroon en steek deze in de ingebouwde behuizing.
 • Behalve uw water wekelijks testen, hoeft u niets anders meer te doen! Het FROG-systeem houdt uw water voortdurend kristalhelder. Het systeem maakt minder gebruik van chemicaliën dan traditionele systemen en bevat broom dat zachter is voor uw huid. Door uw spa met broom te behandelen verdwijnt ook de vieze geur van ontsmettingsmiddelen met chloor.
 • Geconcentreerde ozonbubbels neutraliseren verontreinigingen in het water van uw spa.
 • Het meest doeltreffende waterverzorgingssysteem voor spa’s kan het uwe zijn. U hoeft enkel het ozonsysteem te combineren met het ingebouwde Frog-systeem.
 • Als u liever een (bijna) chloorvrije ervaring wilt, combineer het ozonsysteem dan met een Monarch-zilverpatroon. Deze patronen gebruiken zilverionen om de groei van bacteriën te voorkomen.
 • Vul uw spa met het zuiverste, meest evenwichtige water; bevestig het Clean Screen-voorfilter aan uw tuinslang om organische verontreiniging, tannine, koper, ijzer en andere metalen uit het water te verwijderen terwijl u uw spa vult.

Tabel met vaak gebruikte spa-ontsmettingsmiddelen

Ontsmettingstype:
 
HOE HET WERKT
Populairst:
chloor
 • Snijdt door de celwanden van micro-organismen en vernietigt de interne enzymen, proteïnen & processen.
 • Houdt het chloorgehalte van uw spa tussen 1,0 – 3,0 deeltjes per miljoen (PPM) voor gezond spa-water.
 • Hogere chloorgehaltes veroorzaken rode ogen en zwemmerseczeem.
 • (Te) warme watertemperaturen kunnen leiden tot een snelle vermindering van het chloorgehalte.
Populair alternatief:
broom
 •  Broom kan gebruikt worden als alternatief voor chloor.
 • Broom is beter bestand tegen de effecten van warm of heet water dan chloor.
 • Het is iets duurder dan chloor.
 • Het is minder agressief voor de huid en kledij (waardoor het na verloop van tijd kostenefficiënter is!).
 • Door het gebruik van broom wordt er geen cyanuurzuur of kalk toegevoegd aan het spa-water.
Beste boostmiddel:
superschok
 • Geeft het water van de spa een boost van ontsmetting wanneer dit nodig is.
 • Voeg de superschok toe aan uw onderhoudsroutine of gebruik hem nadat iedereen uit de spa is.
 • Superschokproducten kunnen ontsmettingsmiddelen opnieuw activeren zodat ze optimaal functioneren.

pH Up en pH Down. De pH-balans van een vloeistof verwijst naar de balans tussen zuren en alkaliteit. De pH-schaal gaat van 1 tot 14, waarbij 7,0 neutraal is. Een resultaat onder 7,0 wordt beschouwd als zuur, wat kan leiden tot de aantasting van de fittingen en oppervlakken van uw spa. Metingen boven 7,0 zijn alkalisch. De optimale pH voor spa-water is 7,4, wat toevallig hetzelfde pH-niveau is als het menselijk oog.

Antischuimmiddel. Een antischuimmiddel elimineert snel en doeltreffend schuimvorming veroorzaakt door zeep, shampoo, reinigingsmiddelen en andere restanten. Hoewel het aanbevolen is om te douchen vooraleer u in de spa stapt, wordt dit in de praktijk toch niet altijd gedaan. Antischuimmiddel kan ook gebruikt worden om schuim te verwijderen dat veroorzaakt wordt door zacht water.

Waterverzachters en -stabilisators. De waterhardheid kan verminderd worden door het gebruik van een waterverzachter. Gebruik bijvoorbeeld Vanishing Act, dat kalkaanslag vermindert. Hierdoor voelt het water zijdezacht aan op uw huid. Bovendien helpt het om uw spa te beschermen tegen de beschadigende effecten van hard water. Stabilisators helpen de chemicaliën in het water in balans te houden.

Chloorvrije alternatieven. Voor een nagenoeg chloorvrije waterverzorging kunt u opteren voor een combinatie van het CD-ozonsysteem met Monarch-zilverpatronen. Ontsmettingsmiddelen op basis van enzymen zijn ook chloorvrij.

Bescherming tegen roest en aanslag. U wilt niet alleen kristalhelder water, maar ook een spa-oppervlak dat er goed uitziet. Stain and Scale Producten tegen roest en aanslag voorkomen kalkaanslag op spa-oppervlakken en beperken de vorming van roestvlekken en aanslag.

Calciumhardheidverhoger. Extreem zacht water kan corrosie veroorzaken op het glanzende en zachte oppervlak van uw spa. Calciumhardheidverhoger verhoogt de calciumniveaus in het spa-water en beschermt uw spa tegen dit soort schade, die te wijten is aan zacht water.

Het is essentieel om een waterverzorgingsroutine met efficiënte behandelingsopties in te bouwen

Snelle probleemoplossing voor veel voorkomende problemen met spa-water

Probleem met het spa-water
Problemen met de kwaliteit van het spa-water
Troebel water
 • Te veel calcium – Gebruik een teststrip om de calciumniveaus te controleren. Bronwater met meer dan 400 kalkdeeltjes per miljoen zal uw water vertroebelen.
 • Te veel mineralen Te veel ijzer en koper kunnen ook zorgen voor troebel water.
Schuim op het water
 • Schuimbubbels Deze kunnen veroorzaakt worden door verontreinigingen in het water, of door een te laag calciumniveau (het water is te zacht).
 • Houd er rekening mee dat de waterhardheid-/zachtheidsniveaus van regio tot regio kunnen verschillen.
 • Water dat te zacht is (minder dan 25-50 ppm) kan corrosie veroorzaken op het glanzende en zachte oppervlak van de spa.
Stinkend water
 • Het spa-water stinkt Slechte geuren kunnen te wijten zijn aan verschillende factoren. Vaak zijn chloramines de oorzaak van de “chloorgeur” in en rond uw spa.
 • Probeer eerst een aantal methodes om het water terug in evenwicht te brengen vooraleer u de spa laat leeglopen en opnieuw vult. Een simpele chemische schok kan misschien al genoeg zijn om de geur te verwijderen.
Probleem met het spa-water:
Oplossingen voor problemen met de kwaliteit van het spa-water
Troebel water
 • Verlaag het kalkniveau
  Laat het spa-water weglopen en
  vul de spa opnieuw. Voeg een filtersysteem toe dat
  mineralen en andere bestanddelen verwijdert.
 • Calciumverlagende producten zijn ook beschikbaar. Hiervoor is mogelijk een bijkomend klaringsmiddel
  nodig.
Schuim op het water
 • Het water is te zacht
  Voeg een calciumhardheidsverhoger toe. Volg de instructies op het product.
 • Los het probleem zo snel mogelijk op om verdere complicaties te vermijden.
Stinkend water
 • Het water stinkt Geef het water een superschok. Als dat uw probleem oplost, dan zijn de chloramineniveaus in het water waarschijnlijk te hoog. Uw water is niet in evenwicht.

Hoe onderhoudt u uw spa-filtersysteem

Controleer het filter regelmatig op achtergebleven vuil, olie en slijk. Beschouw de roosters van uw filter als de kieuwen van een vis. De kieuwen moeten zuiver zijn om de vis in leven te houden. Verwijder de filter(s) en spoel deze af met een tuinslang met spuitmond om ze zuiver te maken. Als er te veel onzuiverheden zijn, laat de filter(s) dan eerst weken in een emmer met een geschikt filterreinigingsmiddel. Scheuren of barsten in de filtervezels zijn een indicatie dat de filter(s) vervangen moet(en) worden. Uw filter vervangen is een gemakkelijke herstelling die ervoor zorgt dat het water van uw spa opnieuw sprankelend, zuiver en helder kan blijven.

WEET WANNEER U UW SPA MOET LATEN LEEGLOPEN EN OPNIEUW VULLEN

Naargelang het gebruik en de omstandigheden moet u uw spa om de 3 à 4 maanden (of nog later) laten leeglopen en opnieuw vullen. Gebruik de waterkwaliteitsmetingen om te bepalen of en wanneer u uw spa moet laten leeglopen. Als u het heel moeilijk vindt om het water binnen het juiste bereik te houden, dan is het misschien tijd om uw spa te laten leeglopen, opnieuw te vullen en opnieuw in te stellen. Andere omstandigheden, zoals droogte in uw land of regio, kunnen de mogelijkheid om uw spa te laten leeglopen en opnieuw te vullen beperken. Maar met de geavanceerde spa-technologieën van tegenwoordig, de geweldige waterbehandelingsopties en een beetje aandacht is het niet moeilijk uw water in optimale conditie te houden. Telkens u uw spa laat leeglopen, gebruikt u deze tijd om het oppervlak van de binnenkant en buitenkant van uw spa te reinigen en te beschermen volgens de aanbevelingen van uw fabrikant. Ook uw spa-afdekking verdient wat verzorging en aandacht. Deze nuttige gids voor spa-onderhoud helpt u om van uw spa uw toevluchtsoord voor gezondheid en welzijn te maken. Hoe meer u van uw spa houdt, des te meer u hem zal gebruiken!
Laat een gevoelige huid u niet tegenhouden om tijd door te brengen in een spa.
AMERICAS
EUROPE & RUSSIA
AFRICA & MIDDLE EAST
ASIA PACIFIC